SMØRSAUS MED RAMSLØK
1 egg --> piskes i en kjele
Smør/margarin --> smeltes og piskes i egget litt om gangen
Egg - smørblandingen siles og has tilbake i kjelen
Ramsløk --> tilsettes 1/4 teskje eller etter smak
Peppermix
Matfløte --> en dæsj til passe konsistens.
Lykke til 🙂
Denne sausen passer fint til fisk.
Jeg brukte den til ovnsstekt laks
SMØRSAUS 2
100 g smør el margarin smeltes
1 løk kuttet i smått
grovmalt pepper
Surr løken i smøret til den er myk
1 egg - piskes med stavmikser
ha smøret og løken oppi egget mens du pisker med stavmikseren
Tilsett litt 1 ts valnøttolje og
1/2 ts med Alta chutney. Annen chutney kan også brukes
Serverte denne til kokt torsk
BRYTEBRØD .. 20.01.2015
500 g hvetemel
400 g byggmel
3 dl havregryn
100 g ristet mandelspon -- går ut på dato neste mnd
1 ps tørrgjær uvist når den gikk ut på dato, eller ikke
1 ts salt
det tørre blandes sammen
1 stor raspet gulrot ... begynner å miste sin spenstige fasong= Sødme
1 raspet eple ... den ser vist ganske skrukkete ut= bra sødme
2 dl vaniljesaus gikk ut på dato i okt, lukter og smaker fortreffelig
5 dl vann
1 bx seterrømme gikk ut 14. nov
50 g spekepølse manglet saltsmak...rester etter jul. Tro om min mann kommer til å savne spekepølsa.
Deigen er litt klissete. Bruk godt med mel på bakebordet
Heves i ca 45 min
Trilles ut og legges i en langpanne
Smøres med smeltet melange
Etterhev i ca 45 min.
Stekes på 225 g i 25 min.
Ha en skål med vann på bunnen av stekeovnen
Pensle med smeltet melange, 2.gang
I kveld fant jeg ut at jeg skylle rydde i skuffer,skap og kjøleskap.Fant en del ingredienser som var gått ut på dato.
Nå for tiden kastes det så mye mat som fortsatt er brukende selv om det er gått ut på dato.
Så lenger det ikke lukter vondt og det smaker fortsatt godt, så er det utrolig hva man kan "trø" inni en gjærdeig.
Fantasien er ofte fraværende og man tørr ikke eksprementere, selv om resultatet i det aller fleste tilfeller blir velsmakende.
Saus-
suppe-grøt baser
Hvit
base: 300 g melange smeltes i panne el. kasserolle, ha i 300 g
hvetemel,rør i den hele tiden til den begynner å bruse, på
middels varme. Bruker du for sterk varme, blir den fort brun.
TIL:
lyse sauser: 120 g pr liter væske,
Supper
:140 g pr. Liter væske
Fløyels
grøt: ca 200 g pr l melk
Brun
base: 300 g melange smeltes i panne/kasserolle, ha i 300 g hvetemel
og rør hele tiden så ikke basen blir svidd. Bruk middels varme og
rør hele tiden til massen er blitt nøttebrun. Dette kan ta litt
tid. Når du ha oppnådd den nøttebrune fargen,så er massen sikkert
litt flytende. Ta pannen av platen og tilsett ca 100g hvetemel og
rør godt så alt blander seg.
Brun
saus: 120 g pr liter væske
Felles:
Fyll massen i isterning brettene når massen har kjølnet litt og
frys det. Har du ikke brett, så avkjøl det på et fat dekket med
bakepapir, når det er stivnet, deler du "flaket" opp i
porsjonsbiter og fryser det.
Nå
du skal lage saus så tar du bare opp det du trenger for å tykne
sausen.
Tidligere
når vi var flere, lagde jeg base av 1 kg smør/ 1 kg mel... det var
tidsbesparende når man skulle lage saus og suppe i en fart.